Mode Plagal (Λαρισα 21.3.08)


Οπως ειχα γραψει σε προηγουμενο ποστ, στις διακοπες παρακολουθησα δυο συναυλιες.
Η πρωτη ηταν των Mode Plagal. Νομιζω τους εμαθα καπου το 1999 στο Εδιμβουργο απο ενα φιλο που του αρεσε παρομοια μουσικη, Ross Daly, Michalis Nikoloudis, Iasis, Haig Yazdjian, Omar Faruk Tekbilek απο τοτε ακουγα συχνα πυκνα το ενα cd τους που εχω και απο μερικες συλλογες στις οποιες τους εχω βρει. Μου προκαλεσε εκπληξη οταν ειδα αφισες στην Λαρισα, βασικα επειδη ημουνα τυχερος και παιζανε τις λιγες μερες που ημουνα εκει.

Στο live τους αλλα και στο cd τους, μου προκαλουν μια αισθηση ευφοριας, μια χαλαρωση. Εκεινο το βραδυ βοηθησε και η παρεα. Παλιοι φιλοι που ισως να ειχα να βγω μαζι τους για βραδυ (και οχι ενα τυχαιο καφε), μια μιξη παλιων και νεων φιλων, με ενα ζεσταμα νωριτερα σε φιλικο σπιτι με πολλα καλα και κρασι Σαμιωτικο:).

Το live ηταν πολυ καλο, ειπαμε ημουνα χαρουμενος ετσι και αλλιως, με μοναδικη παραφωνια τα κενα αναμεσα στα τραγουδια που σε ξενερωναν απιστευτα.

Αντιγραφοντας απο το site τους για τους ιδιους.

Οι Mode Plagal είναι ένα συγκρότημα που χρησιμοποιώντας την τεχνοτροπία της jazz, δημιούργησαν ένα ξεχωριστό μουσικό ιδίωμα, με αναφορές κατά κύριο λόγο στην ελληνική παραδοσιακή μουσική αλλά και σε βυζαντινούς ήχους, βαλκανικούς, αφρικάνικους, funky, groovy, rock, blues ρυθμούς και σε πολλά άλλα στοιχεία που υπάρχουν στην μουσική τους ως επιρροές. Ακροβατώντας με μαεστρία ανάμεσα σε όλα αυτά τα στοιχεία και συνδυάζοντάς τα με τον αυθορμητισμό και το κέφι τους -βασικό στοιχείο του ύφους της δουλειάς τους- έχουν καταφέρει να παράγουν ένα δικό τους μουσικό ιδίωμα και έναν αναγνωρίσιμο πλέον ήχο.


Ξανακουγωντας τους σημερα, για να γραψω το post, μου ηρθε στο μυαλο μια συζητηση που ειχα κανει πριν λιγο καιρο στο Αμστερνταμ για μουσικα φεστιβαλ. Ηταν ενα που δεν μπορουσα να θυμηθω. Θα κανω μια μικρη ερευνα και θα επανελθω.


Καποια βιντεκια που τραβηξσ μονος εγω.





http://youtube.com/watch?v=yj1UclqOBPc&feature=related

Και 3 βιντεακι απο αλλους με ολοκληρωμενα τραγουδια


No comments: