Γενική απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους από την 1η Ιανουαρίου 2010

Πηγη: www.in.gr

Τη γενική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους από την 1η Ιανουαρίου 2010 προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που έχει ήδη περάσει από τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής, σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο υπουργείο εκτιμούν ότι τα μέτρα μερικής απαγόρευσης του καπνίσματος που ελήφθησαν το 2002, δεν ήταν αποτελεσματικά και με το νέο νομοσχέδιο απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους που είναι κλειστοί ή στεγασμένοι.

Σε αυτούς τους χώρους περιλαμβάνονται οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, τα εστιατόρια και τα νυκτερινά κέντρα διασκέδασης.

Οι ιδιοκτήτες θα υποχρεώνονται να διαθέτουν ειδικούς χώρους για τους καπνιστές, πλήρως διαχωρισμένους από τους υπόλοιπους. Όσοι δεν συμμορφώνονται, θα πληρώνουν πρόστιμο 3.000 ευρώ.

«Καμπάνα» 300 ευρώ θα επιβάλεται στους «θεριακλήδες» που καπνίζουν σε «απαγορευμένες ζώνες».

Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμα την απαγόρευσης πώλησης προϊόντων καπνού σε ανήλικους και της εισόδου σε μπαρ όσων είναι μέχρι 18 ετών.

Newsroom ΔΟΛ



Πολυ θα ηθελα να το δω αυτο να γινεται στην Ελλαδα. Αν και δεν καπνιζω, θεωρω το μετρο φασιστικο. Απο την στιγμη που τα τσιγαρα διατιθενται προς πωληση, "θεωρητικα" δεν ειναι τοσο επιβλαβη στην υγεια. Αν ειναι γιατι δεν τα απαγορευουν και εχουν ολους αυτους τους φασιστικους (για μενα) νομους.

Καλα ξερω οτι το θεμα ειναι οι καπνοβιομηχανιες και νομιζω το Insider ειχε ασχοληθει με αυτο το θεμα, αλλα μου αρεσουν αυτες τις μερες οι ερωτησεις που δεν περιμενουν απαντηση...

14 comments:

Σοφία said...

Το μέτρο αυτό δεν σου απαγορεύει να καπνίσεις, αλλά προστατεύει εκείνον που δεν θέλει να καπνίσει. Π.χ. και το φαγητό επιτρέπεται από το νόμο, αλλά το υπερβολικό φαγητό οδηγεί σε παχυσαρκία και πιθανώς πρόωρο θάνατο. Επειδή κάποιοι τρώνε τον αγλέουρα, θα έπρεπε όποιος πάει σε εστιατόριο να τον ταΐζουν με το ζόρι διπλές μερίδες;

Γκρινιάρης said...

Μέτρα σαν κι αυτό δεν αποσκοπούν στο να σου απαγορεύσουν το κάπνισμα (αν και τελικά κάποιοι το μειώνουν ή το κόβουν). Αλλά στο να σου απαγορεύσουν να εκθέσεις τον άλλον στον καπνό σου χωρίς τη θέλησή του.

Θες να καπνίσεις; Κάνε το στο σπίτι σου ή σε ανοιχτό χώρο, αλλά δε χρειάζεται να υπομένω εγώ τα παράγωγα της συνήθειάς σου!

Αυτό είναι το νόημα τέτοιων μέτρων και νομίζω οτι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Αντίθετα το να απαγορευτεί το τσιγάρο τη στιγμή που οι καπνιστές είναι εθισμένοι σε αυτό, θα ήταν εντελώς παράλογο! Φαντάζεσαι τι θα επικρατούσε;

aeriko said...

Σου απαγορευει να καπνισεις σε καποιον χωρο. Αυτο που ρωταω ειναι οτι αφου το καπνισμα δεν απαγορευεται (αφου τα τσιγαρα τα βρισκεις παντου, νομιμα), πως απαγορευεις το καπνισμα, σιγουρα ειναι επιλογη σου να μην δεχεσαι τον καπνο του αλλου, αλλα στερεις απο τον αλλο το νομιμο δικαιωμα να καπνισει.

Οσο για το φαγητο, δεν εχει βαση για παραδειγμα. Δεν σου απαγορευουν να τρως εξω γιατι, ας πουμε, ενοχλεις τους αλλους που κανουν διαιτα.

Δεν θα μπορουσες να επιλεγεις να καθεσαι εξω σε μαγαζια που καπνιζουν, αντι να ειναι ο κοσμος εξω για να καπνισει?

Ξαναλεω οτι δεν καπνιζω και δεν ημουνα ποτε καπνιστης. Για μενα πιο δημοκρατικη λυση θα ητανε να διαλεγει ο ιδιοκτητης αν επιτρεπει στο μαγαζι του να καπνιζουν ή οχι και αναλογα να πηγαινανε και οι πελατες-καπνιστες ή πελατες-μη καπνιστες.

Ειμαι περιεργος κατα ποσο θα εφαρμοστει στην Ελλαδα.

Γκρινιάρης said...

Ξαναλέω (το λες κι εσύ εξάλλου), το κάπνισμα δεν απαγορεύεται (ακόμα τουλάχιστον), αλλά πάει να απαγορευτεί το να γεμίζεις τον άλλον με τον καπνό σου, δηλαδή με ένα βλαβερό παράγωγο της συνήθειάς σου. Γιατί το βρίσκεις παράλογο; Είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα, γιατί θα έπρεπε να ισχύουν ή και τα δύο (πλήρης απαγόρευση καπνίσματος) ή κανένα; Δικαίωμα να καπνίσεις έχεις, αλλά όχι εκεί που θα ενοχλήσεις (και δε μιλάμε μόνο για αισθητική όχληση αλλά και με επιπτώσεις στην υγεία). Γιατί όπως και να το κάνουμε, δεν είναι το ίδιο να βλάπτεις τον εαυτό σου με το να βλάπτεις τον άλλον! Εκεί είναι το θέμα, κι αυτή είναι η διαφορά απαγόρευσης καπνίσματος γενικά και απαγόρευσης καπνίσματος σε δημόσιους κλειστούς χώρους.

Το να κάθονται έξω οι μη καπνιστές είναι λίγο παράδοξο. Αν πούμε οτι ένα μαγαζί είναι κλειστός χώρος (γιατί εκεί θα εφαρμόζεται το μέτρο), τότε πιο λογικό μου φαίνεται ο καπνιστής να βγει να κάνει ένα τσιγάρο για 2 λεπτά και να ξαναμπεί (πράγμα που αυτό γίνεται στις παρέες εδώ που βγαίνουμε) από το να... βγαίνει ο μη καπνιστής (γιατι και για πόσο;) έξω.

Αυτό που ουσιαστικά λες (να αποφασίζει ο ιδιοκτητης) ουσιαστικά είναι αυτό που ισχύει σήμερα. Όχι; Οι ιδιοκτήτες αποφασίζουν αν επιτρέπεται ή όχι. Πως βλέπεις να προστατεύεται ο μη καπνιστής στην παρούσα κατάσταση;

Πάντως έχω κι εγώ τις - πολλές - επιφυλλάξεις μου πώς θα εφαρμοστεί. Πάντως αν περάσει (το πρώτο βήμα) θα έχουμε πολλά γέλια με τους αντι-καπνιστές και τους αμετανόητους καπνιστές! Καμία σχέση με την αρκετά ομαλή, όπως την έζησα εδώ, μετάβαση τον περσινό Ιούλιο.

~~A~~ said...

Δηλαδή λες ο ιδιοκτήτης να αποφασίζει.Έστω ότι στην Ελλάδα καπνίζει το 70%.Με ένα τέτοιο ποσοστό όλα τα μαγαζιά θα διάλεγαν να έχουν καπνιστές γιατί είναι περισσότεροι.Δηλ εγώ που δε καπνίζω και δεν αντέχω πολλές φορές να βγω σε ένα μαγαζί επειδή δε θα αντέξω τον καπνό θα πρέπει να μείνω για πάντα σπίτι μου;Ή να γίνουν μαγαζιά μόνο για μη-καπνιστές και να γίνεται πχ μια συναυλία για καπνιστές και μία για μη καπνιστές;Δε γίνεται βέβαια κάτι τέτοιο...Κακό στους καπνιστές δε γίνεται αντίθετα αποφεύγουν λίγα τσιγάρα.

The Gasbird Familly said...

Τελικά σε κάτι τέτοιου τύπου νόμους,πως τα καταφέρνουμε και εναρμονιζόμαστε με την ΕΕ είναι πραγματικά εντυπωσιακό!!!Ηθελα όμως να ξερα,όταν στις χώρες της ΕΕ ισχύουν και ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ νόμοι που διευκολύνουν τη ζωή των ΑΜΕΑ(ας πω κι εγώ το πόνο μου),γιατί δεν υπάρχουν στη Ψωροκώσταιναή κι αν υπάρχουν γιατί δεν εφαρμόζονται?
Οσον αφορά στο συγκεκριμένο νόμο,ως καπνιστής, δεν θα τον έλεγα "ρατσιστικό" ακριβώς.Βασικά είναι θέμα σεβασμού στον πλησίον σου αν δεν θέλει να δέχεται το καπνό σου.Και ο σεβασμός στον συνάνθρωπο δεν επιβάλλεται με νόμους ,αλλά διδάσκεται στην οικογένεια.Εμένα πολύ απλά θα μου κόψει κάποιες συνήθειες,όπως το να κάθομαι στη ταβερνούλα μου με τις ώρες ή στο μπαράκι με το ποτό μου.Γιατί το κόψιμο του τσιγάρου δε μπορεί να μου το επιβάλλει κανένας νόμος και κανένα πρόστιμο.Το κόψιμο του τσιγάρου μπορεί να μου το επιβάλλει μόνο η δική μου θέληση και αυτή ομολογώ ευθαρσώς πως δεν την έχω.
Υ.Γ.:Θα πέσει πολύ γέλιο με την εφαρμογή αυτού του νόμου στην Ελλάδα

Anonymous said...

"Dwse mou ena xwro...
Dwse mou duo, tria tetragwnika...na min ton dagkwnw oksw sto kruo kai stin vroxa..."

..kai oso giati apagoreuetai to kapnisma pantou?! Oute gia na swsei ton mi-kapnisti...oute gia na valei ston swsto ton dromo ton kapnisti...
Dioti an to thema erixne paradaki, tha to afinan ekei pou kathetai kai tha mas moirazane kai me ena paketo tsigara, allo ena dwro!

aeriko said...

Συμφωνω οτι δεν ειναι το ιδιο να βλάπτεις τον εαυτό σου με το να βλάπτεις τον άλλον και συμφωνω οτι δεν ειναι σωστο να βλαπτεις την υγεια καποιου αλλου. Αλλα απαγορευεις κατι, το οποιο στο κατω κατω ειναι νομιμο. Ναι οκ το ολο θεμα αρχισε απο την Αμερικη (ολικη απαγορευση καπνισματος) επειδη φυσικα δεν μπορουν να απαγορευσουν τα τσιγαρα (πολλα τα λεφτα που δινουν οι καπνοβιομηχανιες) και με ολη την πολιτικη των Αμερικανων να κανουν μηνυσεις για το παραμικρο, και πολλες μηνυσεις για τις παρενεργειες του παθητικου καπνισματος. Οποτε πολλα χαμενα λεφτα απο τις ασφαλιστικες. Αλλα εχει λογικη?

@~~a~~
Το ξερω ειναι χαζο να μεινει καποιος σπιτι για τετοιο λογο. Αλλα για τον ιδιο χαζο λογο, θυμαμαι φιλους περυσι στο Εξετερ και στο Εδιμβουργο (πολυ περισσοτερο εκει, που εχει πιο πολυ κρυο) που οπως λεει η Μαριαλενα δεν αντεχανε να το δαγκωνουν στο κρυο και αρα δεν βγαινανε. Η' απλα δεν μπορουσανε να πιουνε την μπυρα χωρις τσιγαρο.

Το πιο χαζο που μου ετυχε περυσι, ηταν για μπυρα με φιλη στο εδιμβουργο που καπνιζε και που ανα διαστηματα εβγαινε να καπνισει και ενω ειχαμε βγει μαζι, ημασταν χωρια.

Και προσωπικα για μενα η λογικη οποιουδηποτε, ελα μωρε τι εγινε κανει και ο καπνιστης λιγοτερα τσιγαρα, δειχνει ελλειψη σεβασμου στον αλλο (στον καπνιστη).

Οσο για τα μαγαζια, υποθετω οτι αν εισαι μη καπνιστης και εχεις μαγαζι, θα θελεις να εχεις μαγαζι μη καπνιστων. Το παραδοξο στην Αγγλια ειναι οτι απαγορευται σε club το τσιγαρο αλλα μυριζεις μαυρο που ειναι ετσι και αλλιως παρανομο:)

@ Gasbird
συμφωνω οτι η σεβασμος μαθαινεται στην οικογενεια και δεν ειναι θεμα νομου. Αν ειναι καποιος να μην καπνισει απο σεβασμο αν καποιος ενοχλειται, δεν χρειαζεται κανενας νομος. Οπως και ειναι ωραιο να ρωτας τους αλλους αν θελουνε να καπνισεις οταν ειναι παρον και να σεβαστεις το οχι τους, αλλο αυτο στο πλαισιο καλων τροπων, σεβασμου, διαπαιδαγωγησης.

Ξεφυγα παντως, ο λογος που το εγραψα ειναι για το πως θα το παρουν οι Ελληνες. Δεν θα μου φαινοτανε περιεργο, διαδηλωσεις του στυλ ωραριου πριν χρονιαααα. Εξω απο την Βουλη ολοι να καπνιζουν:P και το θεμα της απαγορευσης σε κατι που ειναι νομιμο. Και συμφωνω Gasbird, ουτε για αστειο δεν ειναι οτι πιο σημαντικο υπαρχει.

aeriko said...

Gasbird δεν ξερω αν υπαρχουν νομοι που πρεπει να ισχυουν σε ολες τις χωρες τις ΕΕ.

Για αυτο θεμα (και πιο πολυ για θεματα αυτισμου), εχω αρκετες συζητησεις στην εταιρια και θα με βοηθουσατε (επειδη εχω χασει την επαφη με την ελληνικη πραγματικοτητα) με πληροφοριες το καλοκαιρι που θα βρεθουμε με Μαριλενα και οποιον αλλο. Ανοιχτη προταση:)

Γκρινιάρης said...

Ναι βρε αερικό, έχει νόημα! Λες "Αλλα απαγορευεις κατι, το οποιο στο κατω κατω ειναι νομιμο.". Πάντα όταν απαγορεύεται κάτι πριν ήταν νόμιμο. Και αφεταίρου ΔΕΝ απαγορεύουν κάτι που είναι νόμιμο (όπως το εννοείς εσύ καταλαβαίνω λες για το κάπνισμα) αλλά απαγορεύουν την άσκηση αυτής της νόμιμης δραστηριότητας σε κλειστούς χώρους που προσβάλλει/θίγει/βλάπτει/ενοχλεί τον άλλον. Υπό αυτή την οπτική, για μένα ναι, έχει λογική.

The Gasbird Familly said...

Ή πρότασή σου γίνεται με πολύ χαρά αποδεκτή.Οσον αφορά στους νόμους,αν θα ήθελες,μπορώ να σου στείλω με mail ένα άρθρο από το περιοδικό που εκδίδουμε μια ομάδα γονέων με αυτιστικά παιδιά (Παιδί-Ειδικά Δικαιώμτα),στο οποίο ένα ζευγάρι Ελλήνων εξιστορούν τη περιπέτεια τοθς στα μέσα της 10ετίας του ΄70,όταν και πήγαν να ζήσουν στην Αγγλία με την αυτιστική τους κορούλα,ώστε να της προσφέρουν το καλύτερο δυνατόν.Οι παροχές όπως θα διαβάσεις ,της εποχής εκείνης,απέχουν έτη φωτός,από τις σύγρονες ελληνικές.Να είσαι καλά και σόρυ που καπνίζω την ώρα που σου γράφω...:P

aeriko said...

@Γκρινιαρη

Απαγορευεις κατι, αλλα το αφηνεις να κυκλοφορει ελευθερο.

Η απαγορευση ειναι θεωρητικα (δεν το αμφισβητω) γιατι ειναι επιβλαβες για την υγεια, να μην ενοχλει τους μη καπνιστες. Αφου ειναι τοσο επικινδυνο για την υγεια, γιατι δεν το απαγορευουν τελειως?

Το οτι για μενα δεν εχει λογικη, μου θυμιζει λιγο το οτι δεν πουλανε αλκοολ στην Βρετανια μετα απο καποια ωρα, με αποτελεσμα να εχουν τεραστιες ποσοτητες αλκοολ στο σπιτι τους και να ειναι χαλια συνεχεια. Δεν το ειχα δει στο Εδιμβουργο, αλλα το βλεπω εδω που ειναι και χαμηλοτερο το βοιοτικο επιπεδο.
Ασχετο μαλλον αλλα το θυμηθυκα:)

@gasbird

ναιιιιιιιι!!!!!:)
Εχω καταφερει να περασω απο σενα στα πεταχτα. Σε βρηκα σε ασχημη μου φαση (απο θεμα χρονου)

Γκρινιάρης said...

Καλησπέρα.
Συνεχίζεις να κάνεις το ίδιο λάθος (κατ' εμέ) στο συλλογισμό σου.

"Απαγορευεις κατι, αλλα το αφηνεις να κυκλοφορει ελευθερο."

Οχι! Δεν απαγορεύεις το κάπνισμα. Αυτό θα ήταν παράλογο και συμφωνώ! Απαγορεύεις το κάπνισμα σε δημόσιο κλειστό χώρο που ενοχλεί και βλάπτει τον άλλον. Αυτό είναι που κάνει τη διαφορά σ' αυτά που λες εσύ και αυτά που λέω εγώ.

Όσο για το "Αφου ειναι τοσο επικινδυνο για την υγεια, γιατι δεν το απαγορευουν τελειως?". Δεν απαγορεύεται να δίνεις μπουνιές στον εαυτό σου, ή να κοπανιέσαι στον τοίχο, κι ας είναι επιβλαβές (αποδεδειγμένα). Αλλά το να βαράς τον άλλον και να τον κοπανάς στον τοίχο παρά τη θέλησή του, ναι, αυτό απαγορεύεται. Το να έχει κάποιος αυτοκαταστροφικές τάσεις (βλ. αλκοολισμός) είναι δικαίωμά του. Το να βλάπτεις τον άλλον όμως δεν είναι. Αυτό είναι το νόημα.

Καλό απόγευμα και enjoy the final!

aeriko said...

Σιγα σιγα καταλαβαινομαστε:)

Απλα μαλλον η διαφορα μας ειναι οτι βλεπω τον ανθρωπο-φουγαρο σαν ανθρωπο που εχει δικαιωμα να απολαυσει ποτο,φαγητο, καφε ή μια βολτα μαζι με το τσιγαρο του.

Ισως και να ειμαι πολυ επηρεασμενος απο την δουλεια μου και τα προσωπικα μου για τα ανθρωπινα δικαιωματα.

Για αυτο και ειχα μιλησει στην αρχη για ξεχωριστα μαγαζια. Ξερω οτι ειναι ενοχλητικο με τον καπνο και βλαβερο, αν και πιο πολυ νοιωθουμε τις αμεσες συνεπειες. Ματια, μυρωδια σε ρουχα, βηχα! Ειπα οτι δεν καπνιζω και οτι τους καταλαβαινω, δεν σημαινει οτι δεν ενοχλει και εμενα.

Τωρα αν ειχαμε ξεχωριστα μαγαζια, υποθετω οτι σε μια παρεα θα μπορουσες να το μοιρασεις, μια μερα στους καπνιστες και μια μερα στους μη (υποχωρωντας και οι δυο πλευρες)

:)