Σκορπιες σκεψεις

Γλυκά θ' ανοίξει η κλειδαριά της πόρτας για το Σύμπαν,

ο υπάλληλος Πεσόα θ' αφήσει τις σκιές

και μένα, που ξαγρύπνησα, με πιάνει η ανησυχία,

αν είναι οι αναμνήσεις μου ψεύτικες ή σωστές.
( Rua da bella vista - Θανασης Παπακωνσταντινου)

Τraining την Πεμπτη, θεμα "Behaviour and physical intervention". Συζητηση για το πως μπορουμε να ενοχλουμε καποιον.
Οταν ειναι καποιος εκνευρισμενος, το πιο ευκολο να πραγμα που μπορεις να κανεις ειναι...
- να του πεις να χαλαρωσει...
- να τον ακουμπησεις
το πιο ευκολο για να τον εκνευρισεις παραπανω εννοειτε.
και σκεφτομαι ποσες φορες το εχω κανει στο παρελθον, πολυ περισσοτερο σε φιλους παρα σε ατομα που δουλευα μαζι.
Ερχεται στο μυαλο μια συγκεκριμενη εικονα,
μεσα στην αμηχανια του κλαμματος, ακουμπαω τον αλλον και ρωταω αν ειναι καλα:)


Μιλωντας για ανθρωπους που ειναι στην δουλεια μου, σε κολλεγια ή σε ξενωνες, μου ειπανε για ενα παιδι το οποιο εχει response time μια μερα ακριβως. Τι εννοω? Θα τον ρωτησεις κατι και θα σου απαντησει μετα απο 24 ωρες, το ιδιο ακομα και αν του πεις (προφορικα) να κανει κατι. Response time = ο χρονος αντιδρασης/επεξεργασιας της εντολης που λαμβανει.

Aντιγραφωντας απο την Μαριλενα που βρηκε πρωτη το αρθρο:) στα ΝΕΑ

"Ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία φαίνεται πως έχει η ολοένα και αυξανόμενη τάση των ανθρώπων να γράφουν τις απόψεις και τα συναισθήματά τους στα ιστολόγια (blogs). Σε πρόσφατες έρευνες που έγιναν, διαπιστώθηκε ότι ασθενείς που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες ένιωσαν καλύτερα μόλις παρακινήθηκαν να εκφράσουν γραπτώς τα συναισθήματά τους και να τα μοιραστούν με άλλους ανθρώπους σε αυτά τα διαδικτυακά φόρα."

Για αυτο με πιασανε ολα τα της υγειας τωρα που λειπω απο το blog? Παντως, αν και νομιζω οτι το εχω γραψει, σιγουρα ειναι ψυχοενισχυτικο το blogging. Γενικα το να γραφεις δηλαδη, αλλα αν το κρατουσα σε κλειστο ημερολογιο νομιζω οτι θα μενανε παλι μεσα μου!

Εχει περασει ενας χρονος απο την Αμαλια και εκτος του οτι δεν νομιζω να την θυμαται ο περισσοτερος κοσμος, ειδικα εκτος των bloggers. Αν και δεν ζω πλεον Ελλαδα και εχω καιρο να χρειαστω νοσοκομειο στην Ελλαδα δεν νομιζω να εχει αλλαξει κατι, προς το καλυτερο δηλαδη.

Eχω χασει την επαφη μου Ελλαδα, δεν διαβαζω εφημεριδες πλεον, λογω χρονου, τηλεοραση εχω κοψει εδω και μηνες και μονο ενημερωνομαι απο τους μαθητες μου (αρχισε το Big Brother παλι εδω και αναρωτιεμαι πως και το σταματησανε στην Ελλαδα). Παρολαυτα καπου στην blogσφαιρα επεσε το ματι μου οτι δολοφονηθηκε ο Νικος Σεργιανοπουλος και μετα στο καπακι...group στο facebook RIP Nikos Sergianopoulos, Nikos Sergianopoulos κλπ. Συγνωμη αλλα με θλιβει το γεγονος οτι καποιος πεθανε, οσο με θλιβει και οτι καποιος πεθαινει στην Ζουαζιλανδη, δεν τον ηξερα προσωπικα. Βεβαια ηταν στο γκρουπ των ηθοποιων που πηραν μερος σε μια απο τις καλυτερες σειρες στην ελληνικη τηλεοραση, "Δυο ξενοι" και μου/μας προσφεραν απιστευτες ποσοτητες γελιου.

Στο training παλι, προσπαθουν να μας εξηγηγησουν το ποσο διαφορετικα μπορει να αντιλαμβανεται καποιος με αυτισμο την πραγματικοτητα, λογω αισθητηριακων δυσ-λειτουργιων (παρακαλουνται οι Μαριαλενα, Gasbird κλπ να κανουν καποια διορθωση στην ορολογια αν νομιζουν οτι χρειαζεται).
Παραδειγμα-πραγματικο: Καποιος χωρις αυτισμο, εχει ενα τροχαιο και ζει αλλα με εγκεφαλικα τραυματα. Μετα το ατυχημα εχουν αλλοιωθει οι συνδεσεις του εγκεφαλου για τα διαφορα ερεθισματα.
Τον επισκεπτεται στο νοσοκομειο η μητερα του, καταλαβαινει οτι ειναι η μητερα του, αλλα εχουν καταστραφει οι συνδεσεις που συνδεουν τα οπτικα ερεθισματα με τα συναισθηματα και ετσι δεν νοιωθει την οικειοτητα με την μητερα του, αποτελεσμα...να νομιζει οτι η μητερα του ειναι imposter (καποιος που προσπαθει να προσποιηθει την μητερα του)
Η μητερα του φευγει και αργοτερα τον παιρνει τηλεφωνο. Τα ακουστικα ερεθισματα λειτουργουν τελεια και μπορει να συνδεσει την φωνη με την μητερα του και την ευχαριστηση να ακουει τη φωνη της. Αποτελεσμα να της παραπονεθει που δεν περασε απο το νοσοκομειο να τον δει και κανοντας το σχολιο οτι καποια που προσποιηθηκε οτι ηταν η μητερα του, περασε νωριτερα απο το νοσοκομειο.


Παλι στο training, μας ρωτησανε ποια ειναι η σκεψη μας για τα ιδρυματα, τι μας ερχεται στο μυαλο οταν ακουμε την λεξη. Προσπαθω να κρατησω την εικονα της Ελλαδας σε καποιο αξιοπρεπες σημειο, οποτε οταν με ρωτησαν για την γνωμη μου ερχομενος απο μια αλλη χωρα...εκανα γρηγορα ενα νοητο ταξιδι σε διαφορες πολεις με τον αδερφο μου και ειπα απλα οτι εχω δει/ακουσει διαφορα...Ιδρυμα δεν ειναι μονο που μπορουμε να σκεφτουμε σαν την Λερο. Μπορεις να το ζησεις και ενα βροχερο καλοκαιρινο βραδυ, σε εναν απομωνομενο χωρο.......................Ειναι καποιες φορες αστειο οτι καποιοι για να μην γινει ντορος κλεινουν τα αυτια και τα ματια....Οοοοοοοπςςςςςςςς ξεφυγα και αρχισα να μιλαω πολυ.......

Σημερα στο τηλεφωνο, αφου μου εχουν πει οτι εχει γινει σεισμος.
- Γεια σου μικρη
- Ελα ρε τι γινεται
- Καλα, πως εισαι εσυ?
- Εμαθες για τον σεισμο ε?
- :)
- Με εχει παρει πολυς κοσμος να ρωτησει πως ειμαι, ημουνα κατω, τωρα ανεβαινω Αθηνα.
- (Ο ασχετος με επικαιροτητα, αφου μου ειπανε για τον σεισμο στο τηλεφωνο) Τον ενοιωσες?
- Ναι ναι, ειχαμε μερικες μικροζημιες στο σπιτι, τιποτα σημαντικο. (Μενει 10-15 χλμ απο το επικεντρο)

Αργοτερα μιλησα στο MSN με μια φιλη μου στην Λαρισα, η συζητηση παει στον σεισμο.
- Ναι τον καταλαβα και εγω, καθομουνα στον υπολογιστη εκεινη την ωρα και με επιασε μια ζαλαδα και μετα ειδα τα φωτα να κουνιουνται.
- Τον ενοιωσες ε? και μενεις και ισογειο...

Αν τον νοιωσανε 500-600 χλμ μακρια ποσο πολυ μπορει να τον νοιωσανε διπλα στο επικεντρο και ποσο χαζη ερωτηση ηταν το "Τον ενοιωσες?":) STOCEEEEE!!!!!!!!!

3 comments:

M said...

...ως προς τις αισθητηριακές δυσλειτουργίες, σου προτείνω να διαβάσεις, αν δεν τον έχεις ήδη υπόψη σου, τον Oliver Sacks. Στον Άνθρωπο που μπέρδεψε τη γυναίκα του με ένα καπέλο (The man who mistook his wife for a hat είναι νομίζω ο αγγλικός τίτλος), για παράδειγμα, μιλάει για αρκετές περιπτώσεις σαν κι αυτή που περιγράφεις.

Αν έχω καταλάβει σωστά το τι κάνεις, νομίζω θα σου είναι εξαιρετικά χρήσιμο και ενδιαφέρον. :-)

aeriko said...

ειχε αναφερει η Μαριλενα το Ενας Ανθρωπολόγος Στον Αρη του Σακς και ελεγα να αρχισω απο κει. Το εχεις διαβασει?

Αν κρινω απο τα Ξυπνηματα πρεπει να ειναι φανταστικα τα βιβλια του!!!Ανυπομωνω να πεσει κατι στα χερια μου:)

Ευχαριστω παντως!

Btw ειμαι καθηγητης υπολογιστων και μαθηματικων (ή αριθμητικης) σε κολλεγιο με ατομα με αυτισμο.

M said...

Τον Ανθρωπολόγο δεν τον έχω διαβάσει ακόμα, αλλά είναι στη λίστα με τις επόμενες βιβλιοαγορές, γιατί τα βιβλία του είναι όντως καταπληκτικά! Αν και περιγραφή κλινικών περιπτώσεων, είναι γραμμένα σα διηγήματα κι είναι απολαυστικά να τα διαβάζεις, ακόμα κι αν δεν σκαμπάζεις πολλά από νευρολογίες και τέτοια.