Ταξιδι στην Ολλανδια #2


... αφου μαζευτηκαμε καποια στιγμη επιτελους, ξεκινησαμε να βρουμε τις υπολοιπες ομαδες. Σημειο συναντησης το meeting point στο αεροδρομιο. Μας ειχανε στειλει μια φωτογραφια λιγοτερο ξεκαθαρη απο αυτη για να καταλαβουμε ποιο ειναι. Καναμε πλακα μεταξυ μας οτι ολοι θα ηταν στο σημειο που ειχε βγει η φωτογραφια να καταλαβουνε αν οντως ηταν αυτο το σημειο:)

Οι περισσοτεροι ειχανε ερθει ηδη. Μια μεγαλη αλλαγη μας περιμενε, οι Παλαιστινιοι δεν ειχανε ερθει γιατι αλλαξε η διαδικασια εκδοσης βιζας και αντι για 2 βδομαδες, θα χρειαζοντουσαν 6 και ετσι χασανε το exchange. Στην θεση τους ηρθαν οι Αιγυπτιοι (που νομιζα οτι θα ερχοντουσαν ετσι και αλλιως). Επισης η ομαδα απο την Τουρκια ψαχνωντας διαφορες δικαιολογιες το ακυρωσε. Στην αρχη για τα σκιτσα στην Δανια πριν 1-2χρονια και μετα για μια ταινια που βγηκε στην Ολλανδια και μιλαει για τα δικαιωματα της γυναικας στις μουσουλμανικες χωρες.Τελικα απο την Τουρκια ηρθε μια ομαδα απο τον φορεα μιας κοπελας που ειχε παει με EVS στην Ολλανδια στον φορεα που μας υποδεχθηκε. Οι Αιγυπτιοι επειδη ειδοποιηθηκαν τελευταια στιγμη, ηταν ουσιαστικα μια παρεα που βρηκε ευκαιρια να βρεθει με αφορμη το exchange. Τους "μαζεψε" ο Ahmed που δουλευε παλιοτερα με τον Motaaz (ο οποιος μενει Λονδινο, γεννημενος στην Ζαμπια απο Αγγλο πατερα και Αιγυπτια μητερα), μια κοπελα που μενει μονιμα Αμστερνταμ και οι δυο γιατροι μας.

Περιμεναμε καπου μια ωρα μεχρι να μαζευτουμε ολοι και αυτη η ωρα ηταν μαρτυριο. Οι περισσοτεροι παγωμενοι. Ψαφνικα στον ιδιο χωρο με 25 καινουργια ατομα. Χαζογελακια , συστασεις (αμεσως μετα ξεχνουσα τα ονοματα). Ευτυχως καποια ονοματα απο Αιγυπτο και Τουρκια ηταν Ahmed (που καποια στιγμη καταλαβαμε οτι ηταν και Ahmet) και Mohammed.

Επομενο βημα το λεωφορειο για το μερος που θα μεναμε. Εχω ενα κενο 45 λεπτων εδω. Καθισα και κοιμηθηκα αμεσως. Με ξυπνησανε δυο κοπελες απο το Ισραηλ να μου πουνε οτι φτασαμε και να συστηθουμε.

Προορισμος το Egmond και πιο συγκεκριμενα το Egmond-Binnen. Το Egmond αποτελειται απο τρια χωρια με το Egmond-Binnen να ειναι το πιο κοντινο στην μεσοχωρα. Στο Egmond-Binnen υπαρχει ενα μοναστηρι το Adelbertusakker, απο το οποιο ξεκινησε ο Χριστιανισμος στην Ευρωπη των 9ο αιωνα. Το μοναστηρι λειτουργει ακομα και ζουνε Βενεδικτινοι μοναχοι. Το κυριο εισοδημα στο μοναστηρι ειναι απο την παραγωγη κεριων.

Ενα αλλο μοναστηρι στην περιοχη λιγο πιο εξω απο το Egmond-Binnen ειναι το Lioba Klooster. Σε αυτο μενουν μοναχες. Αυτη ηταν και η μεγαλη εκπληξη της πρωτης μερας. Στα χαρτια αναφεροταν οτι θα μεναμε στο Lioba Klooster αλλα οχι οτι το Lioba Klooster ειναι μοναστηρι. Ενα τμημα του μοναστηριου εχει μετατραπει σε ξενωνα. Το μοναστηρι εχει 18 καλογριες ενω υπαρχουν και 2 ατομα που βοηθανε με την λειτουργια του ξενωνα. Κυρια ασχολια ειναι η επεξεργασια μεταξιου και δημιουργια υφασματων και η κεραμικη. Παλιοτερα που το μοναστηρι ειχε περισσοτερες καλογριες ολη η διαδικασια του μεταξιου, ακομα και οι μεταξοσκωληκες γινοτανε στο μοναστηρι, πλεον κανουνε εισαγωγη μεταξιου.




Στην αρχη στους περισσοτερους φανηκε αρνητικο το οτι μεναμε σε μοναστηρι και το οτι το μοναστηρι ακομα και απο το Egmond-Βinnen ηταν 15-20 λεπτα με τα ποδια. Πολλοι θελανε να μπορουνε να πανε το βραδυ μια βολτα, στο Αμστερνταμ ή καπου αλλου. Νομιζω ολοι στο τελος συμφωνησανε οτι μας εκανε καλο γιατι δεθηκαμε αμεσα.

Μεχρι να τακτοποιηθουμε, να δουμε λιγο το χωρο και να φαμε βραδυνο πηγε 7. Οι περισσοτεροι ειμασταν αυπνοι και ταλαιπωρημενοι. Οι περισσοτερες πτησεις ηταν μεγαλες και οι Πολωνοι ειχανε υποστει ενα 12ωρο ταξιδι με λεωοφορειο και ειχανε φτασει απο τις 7 το πρωι. Ακολουθησε μια συζητηση για το προγραμμα, τις πρωτες εντυπωσεις, λιγα λογια απο τον καθενα να βοηθηθουμε λιγο με τα ονοματα και ετσι φτασαμε στο επισημο τελος της πρωτης μερας. Αργοτερα μαζευτηκαμε στον ενα ξενωνα, σχεδον οι μισοι για να γνωριστουμε. Μια απο τις συζητησεις ηταν για γλωσοδετες στην γλωσσα του καθενος και να προσπαθουν οι υπολοιποι να το πουνε. Υπαρχουν βιντεακια και οταν τα παρω στα χερια μου θα τα βαλω. Καπως ετσι δημιουργηθηκε η λεξη - σημα κατετεθεν - του exchange. Salakaka. Αν θυμαμαι προηλθε απο μια εβραικη λεξη που τροποποιηθηκε απο μας μεσα στα γελια και στα πειραγματα. Η προταση απο τον εναν Αιγυπτιο ο οποιος εχει παει Ελλαδα στο παρελθον ηταν το επομενο exchange να λεγεται "Children of Salaka" και να γινει στην Καλαμπακα και μετα στην Καλαματα! Με διαφορες βλακειες μας πηρε μεχρι 2-3 και το ξυπνημα ηταν στις 7μιση. Το οποιο ηταν αδικια γιατι οταν δουλευω ξυπναω συνηθως στις 8 και τωρα ειχα αδεια:(

Δικο μου σχολιο της πρωτης μερας? Μακαρι να ηξερα το EVS και τα youth exchange πριν βγω εκτος οριου ηλικιας. Αν και παντα υπαρχουν τροποι να τα καταφερεις. Ολοι οι συμμετεχοντες στα δυο γκρουπ που δεν ηρθαν τελικα ηταν 40 χρονων. Εν θεωρητικα μονο ο leader της ομαδας μπορει να ειναι πανω απο 30.
Επιτελους βρηκα τροπο να καποιος σε αναπτυσσομενη χωρα για να δουλεψει με προγραμμα παρομοιο του EVS. Ο φορεας που μας υποδεχτηκε, στελνει ατομα στην Κινα, Γουατεμαλα και στις περισσοτερες χωρες της Αφρικης και σε αλλες χωρες. Παντα το σκεφτομουνα, αλλα μου εχει γινει εμμονη ιδεα απο περυσι το καλοκαιρι που ειχα γνωρισει στην Θεσσαλονικη τον Willy. Δουλευει στους γιατρους χωρις συνορα στα logistics και μου ελεγε για ωρες για τις αποστολες και ποσο του ελειπαν. Επρεπε να μενει Ελλαδα γιατι δουλευε και η γυναικα του στους γιατρους και καποιος εμενε εναλλαξ πισω για να ειναι με τα παιδια. Οσο για μενα, παλι ειμαι εκτος οριου:(

No comments: