El día de la rosa y el libro

The day of the rose and the book


23 Απριλιου. Ημερα εορτασμου του Αγιου Γεωργιου. Πολιουχος της Αγγλιας, σημαια του Αγιου Γεωργιου λεγεται και η σημαια της Αγγλιας, ασπρη με ενα μεγαλο κοκκινο σταυρο. Ειναι επισης η ιδια η μερα που γεννηθηκε το 1564 o William Shakespeare, o οποιος πεθανε επισης την ιδια μερα το 1616. Απο το 1995 στις 23 Απριλιου γιορταζεται και η παγκοσμια μερα του βιβλιου απο την UNESCO στην μνημη του Shakespeare και του Miguel Cervantes o οποιος πεθανε επισης το 1616. Η αγνωστη πληροφορια της βδομαδας ειναι οτι υπαρχει στην Plaza de España ενα αγαλμα των Don Quixote and Sancho Panza, των γνωστων ηρωων του Cervantes απο το Don Quixote (Δον Κιχωτη) και στην Ναυπακτο αγαλμα του ιδιου του Cervantes προς τιμη του. Πηρε μερος στην ναυμαχια της Ναυπακτου αν και αρρωστος και πληγωθηκε απο σφαιρες δυο φορες στο στηθος και μια στο αριστερο του χερι, το οποιο και εμεινε παραλυτο.


και να γυρισω στο θεμα μου

Στην Καταλωνια κατα βαση αλλα και γενικα στην Ισπανια η γιορτη του Αγιου Γεωργιου, Sant Jordi, ειναι η μερα του τριανταφυλλου και του βιβλιου. Αυτη η παραδοση συνδυαζει το τριανταφυλλο σαν συμβολο αγαπης και το βιβλιο σαν συμβολο γνωσης καταδεικνυοντας την 23 Απριλιου την πιο γιορτασμενη μερα για τους Ισπανους και τους Καταλανους.

Ο Αγιος Γεωργιος ηταν Ρωμαιος στρατιωτης. Περιπου το 303 πΧ οταν αρχισαν οι διωγμοι των Χριστιανων απο τον Διοκλητιανο, ομολογησε την χριστιανικη του πιστη και υπεστη βασανιστηρια για να απαρνηθει την πιστη του αλλα δεν υπεκηψε μεχρι που δολοφονηθηκε. Ενας απο τους μυθους που σχετιζεται με τον Αγιο Γεωργιο, λεει οτι ενας δρακος τρομοκρατουσε μια πολη, για να τον ηρεμησουν επρεπε να του δινουν ενα αρνι και μια νεαρη γυναικα τυχαια επιλεγμενη. Μια μερα ετυχε να επιλεγει η κορη του Βασιλια και οδηγηθηκε στον δρακο. Ο Αγιος Γεωργιος την ελευθερωσε και σκοτωσε τον δρακο. Κοκκινα τριανταφυλλα αρχισαν να αναβλυζουν απο το αιμα του.

Το 1456 η γιορτη του Αγιου Γεωργιου εγινε αγια μερα για την πολη της Βαρκελωνης και ο Αγιος Γεωργιος ο πολιουχος της πολης. Απο τον 15ο αιωνα η 23η Απριλιου (Sant Jordi's Day) ειναι ακομα και η μερα εορτασμου των ροδων (στα καταλανικα Diada de Sant Jordi)

Το 1926 προστεθηκε και ο εορτασμος της μερας του βιβλιου για να εορταστει στη μνημη των William Shakespeare και Miguel de Cervantes. Συνηθιζεται να δινουν τα αγορια ροδα στις κοπελες και αυτες βιβλια. Σε παλαιοτερα χρονια τα βιβλια ηταν στα καταλανικα για να διατηρηθει η καταλανικη γλωσσα.

3 comments:

KitsosMitsos said...

Κατατοπιστική ανάρτηση. Πόσα κρύβει μια ημέρα!

Σοφία said...

Είχα ακούσει για την ημέρα των ρόδων και των βιβλίων, αλλά δεν ήξερα λεπτομέρειες. Τώρα ξέρω :-)

aeriko said...

Σε καποιο blog το ειχα διαβασει και γω πριν 2-3 χρονια (νομιζω το ΒΑΡΙΕΜΑΙ) και μου ειχε αρεσει. Κατι που πηγα και γω Ισπανια τωρα μου εδωσε αφορμη.