Η αλλη οψη του νομισματος

Εγω γραψει παλιοτερα οτι απο το youth exchange στην Ολλανδια τον Μαιο, εχω γνωρισει και καποια παιδια απο Ισραηλ. Με μια κοπελα εχουμε κρατησει επαφη και μιλαμε μεσω chat και skype αρκετες φορες την βδομαδα. Αρχισαμε να μιλαμε περισσοτερο τους τελευταιους μηνες κανονιζοντας να ερθει οπως και καποιοι απο Αιγυπτο και Τουρκια για τα Χριστουγεννα. Τελικα για προσωπικους λογους δεν ηρθε. Ο βασικος λογος η πολιτικη. Γνωριζεται απο παλιοτερο youth exchange με ενα παιδι απο Αιγυπτο αλλα λογω πολιτικης αν και ερωτευμενοι δεν μπορουν να ειναι μαζι.

Δεν απαγορευεται να παρεις τηλεφωνο απο την μια χωρα στην αλλη και ουτε απαγορευεται να στειλεις κατι ταχυδρομικα αλλα αν κανεις πολλα τηλεφωνηματα θα θεωρηθει υποπτο και το γραμμα θα ανοιχτει και θα ψαχτει. Αλλα και στις δυο περιπτωσεις μπαινεις σε μαυρη λιστα. Δεν επιτρεπεται να ταξιδεψεις στην χωρα του αλλου. Οχι το πιο ευκολο για σχεση. Ολοι πειραζαμε τον Αιγυπτιο που εψαχνε συνεχεια καρτοτηλεφωνο να την παρει. Ουτε μου φανηκε παραξενο που την πρωτη μερα με πηρε η Rotem στις 3 το πρωι να μου πει οτι ηθελε να ειναι Ελλαδα.

Με την Rotem μιλαμε αρκετα και τις τελευταιες για το τι γινεται στον πολεμο. Σημερα μου ειπε οτι σταματησανε να μιλανε γιατι μαλωσανε για την πολιτικη και ελπιζει να αρχισουνε να μιλανε οταν τελειωσει ο πολεμος.

Ειχα διαβασει πριν μερικες μερες αυτο στην Μαρια-Μαρια. Ετσι μια απο τις μερες που μιλουσαμε τις το εστειλα.







καπως ετσι ξεκινησαν οι συζητησεις. Ενδιαφερουσες καθως μενει εκει εχει σπουδασει Εξωτερικη πολιτικη με τον Αραβικο κοσμο και δουλευει στο MEMRI: The Middle East Media Research Institute.

Σημερα τις εστειλα το link απο post της M και αυτη την δημοσιευση στην International Herald Tribune.

και μου εστειλε αυτο.



Δεν συμφωνω με τον πολεμο και με οποιονδηποτε πολεμο. Δεν ηθελα και δεν το εκανα να κρατησω οπλο. Κανεις δεν μιλαει για το Darfur τοσο καιρο, μιλανε και το αφηνουνε σαν να λυθηκε. Δεν συμφωνω με οτι γινεται στην Γαζα και ειναι ισως φυσικο να επιτεθεσαι σε μια χωρα που σε εχει αποκλεισει. Σιγουρα δεν ξερω πως ειναι για 8 χρονια να φοβασαι για πυραυλους της Χαμας. Καποιοι απο τους Ισραηλινους μενουνε στην Ασντοντ που ειναι η βορειοτερη πολη που βαλλεται απο την Χαμας. Η Ροτεμ εχει την κολλητη της που εχει τραυματιστει απο suicide bombers σε λεωφορειο και απλα ηταν τυχερη που δεν σκοτωθηκε και ποτε δεν ξερεις τι θα σου τυχει. Υποθετω το γεγονος οτι ολοι, αντρες και γυναικες, πηγαινουν στρατο και επειδη δεν ειναι το δικο μας χημειο τους βαζει σε μια μιλιταριστικη σκεψη. Αλλα το πιο σημαντικο ειναι να πως να μαθεις να ζεις στο φοβο μιας τυχαιας ρουκετας. Σ ε ο π ο ι α π λ ε υ ρ α κ α ι ν α ε ι σ α ι .

Μαλλον τα εξηγει καλυτερα η ιδια σε ενα mail που μου εστειλε.

i am not trying to covince you
i know that my country is right...
i just wanted you to see what kind of education those children gets.
as you know i work in Memri and this pictures are from the TV of the hammas " al aqsa" channel...
just take in considiration that israel live under rockets for 8 years no matter how much we tryied asked for this to stop from hammas they didnt and continue to do terror acts if ti explotions in the streets and killing of innocent ppl of what ever.
again i tell you every time gaza is under seige is only because they sent bobmbers to kill us or throwing rocket we soffer here the same for years we just didnt react till now cause we were stupid... so u can think what ever you want but if you r not living here u will never underrstand how is it, we have no interes to go into gaza or to make the ppl there suffer we just want to live in peace but when half of my country is under rockets for 8 years you just cant accept it... i want to c if larissa was under rockets for 8 years wouldnt our government will do something?
any way think what you want its not my job to convince you in anything... but u cant judge ... and one more thing... we in israel not educate our kids to hate and say we will kill the arabs...
it is not the kind of values we teach them.

8 comments:

Σοφία said...

Ενδιαφέρουσα οπτική. Προσωπικά δεν είμαι de facto υπέρ των Παλεστινίων, αλλά ούτε και των Ισραηλινών. Επειδή δεν έχω ασχοληθεί με το θέμα, πραγματικά δεν έχω άποψη. Παρακολουθώ απλά τα γεγονότα από απόσταση και με λύπη. Παρόλα αυτά οφείλω να ομολογήσω ότι σε ένα πράγμα συμφωνώ 100% με τη φίλη σου: αν οι Άραβες πιστεύουν ότι η Χαμάς έχει δίκιο, γιατί δεν την υποστηρίζουν ανοιχτά; Αν πιστεύουν ότι πρέπει να γίνει ειρήνη με το Ισραήλ, γιατί δεν υποστηρίζουν τους Παλεστίνιους με χρήμα (γιατί, κακά τα ψέμματα, αυτό μετράει πάνω από όλα); Άλλωστε δεν τους λείπει το χρήμα στη μέση Ανατολή...

KitsosMitsos said...

Καλό είναι να μαθαίνουμε και την άλλη πλευρά. Γιατί βομβαρδιζόμαστε συνεχώς από επιθέσεις φιλίας για τους Παλαιστίνιους. Μην ξεχνάμε όμως ότι η Χαμάς είναι όπως ο λύκος, χαίρεται στην αναμπουμπούλα.
Αλλά από την άλλη οι επιθέσεις των Ισραηλινών σε τόσο άμαχο πληθυσμό ενεργοποιεί αυτόματα αισθήματα συμπαράστασης. Το αιώνιο σύνδρομο της στήριξης του αδύναμου.

M said...
This comment has been removed by the author.
M said...

[ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ: Διέγραψα το προηγούμενο σχόλιο και το έκανα copy-paste σε αυτό εδώ για να διορθώσω ένα λάθος μου... Και για να προσθέσω κάτι στο ίδιο σχόλιο γιατί δεν θέλω να παρεξηγηθώ.]

Ευτυχώς, κόλλησε ο υπολογιστής κι έτσι χάθηκε το προηγούμενο, πολύ μεγαλύτερο σχόλιο που είχα γράψει...

Λυπάμαι ειλικρινά για αυτό που ζει η φίλη σου, αλλά υποψιάζομαι ότι αν είχε την ατυχία να ζει στη Λωρίδα της Γάζας θα έψαχνε κι αυτή μια πέτρα... Αν δεν κάνω λάθος ο Εχούντ Μπάρακ, πρωθυπουργός κάποτε του Ισραήλ, είχε απαντήσει στην ερώτηση τι θα έκανε αν γεννιόταν Παλαιστίνιος, ότι θα γινόταν τρομοκράτης..

Είναι πολύ εύκολο από την απέξω να καταδικάζεις τη βία των Παλαιστίνιων αλλά κατά τη γνώμη μου δεν μπορεί να υπάρξει συμψηφισμός εδώ! Ένας λαός ζει υπό διωγμό εδώ και δεκαετίες, του στερούν τις εστίες του, την αξιοπρέπειά του, τα πάντα - τι περιμένουν; Ότι η απάντηση θα είναι ροδοπέταλα;

Ένας νεκρός Ισραηλινός ισοδυναμεί με 100 νεκρούς Παλαιστίνιους; Ποια είναι η αναλογία; Και για να μην παρεξηγηθώ: δεν λέω ότι ο Ισραηλινός καλώς σκοτώνεται. Απλώς αναρωτιέμαι: Ένας νεκρός Ισραηλινός ισοδυναμεί με 100 νεκρούς Παλαιστίνιους; Ποιος απέκτησε αυτή τη ζυγαριά ακριβείας που κρίνει την αξία της ανθρώπινης ζωής;

Το Ισραήλ δεν αμύνεται. Ποτέ δεν ήταν σε θέση αμυνόμενου. Και με τη στάση του το μόνο που κάνει είναι να γεννά τους επόμενους βομβιστές και τις επόμενες Χαμάς.

Αλλά από όσο θυμάμαι και πριν τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ εκλογή της Χαμάς όλο και κάποια αφορμή έβρισκαν. Είναι παλιά η ιστορία.

Εγώ τυχαίνει να έχω ένα φίλο από την άλλη πλευρά. Μέχρι τα 22 χρόνια του είχε βρεθεί 30 φορές στη φυλακή. Ούτε κλέφτης ήταν, ούτε δολοφόνος, ούτε επιθέσεις αυτοκτονίας έκανε. Τον φυγάδευσαν στην Αγγλία και από φοιτητής που ήταν βρέθηκε να κοιμάται σε πάρκα. Το "διαβατήριό" του, που το έχω δει με τα μάτια μου, γράφει "stateless person". Λυπάμαι, αλλά έχοντας γνωρίσει τον Οσάμα, που έχει δει τον εξάδελφό του να σκοτώνεται μπροστά στα μάτια του από τον στρατό του Ισραήλ, που αυτές τις μέρες μόνο μετράει δύο τουλάχιστον νεκρούς από την οικογένειά του, που δεν μπορεί να επιστρέψει στην πατρίδα του, που η πατρίδα του δεν αναγνωρίζεται σαν πατρίδα, δεν μπορώ να μην είμαι με τη δική του πλευρά.

Να διευκρινίσω εδώ -αν και δεν θα έπρεπε να χρειάζεται- ότι δεν έχω τίποτα εναντίον των εβραίων. Μερικοί από τους συγγραφείς που αγαπώ είναι εβραίοι - κι εσύ αερικό νομίζω καταλαβαίνεις τι σημαίνει για εμένα η φράση "συγγραφείς που αγαπώ". Λυπάμαι όμως πάρα πολύ που μετά από ένα Ολοκαύτωμα κάποιοι από αυτούς έφτασαν να κάνουν το ίδιο ακριβώς που άλλοι τους έκαναν: να αφανίζουν ανθρώπους επειδή τάχα είναι κι αυτοί ένας "περιούσιος λαός".

Και προσοχή δεν απευθύνω τις κατηγορίες στους Ισραηλινούς συλλήβδην. Αν και όταν βομβαρδίζεται η πιο πυκνοκατοικημένη (κι αν όχι η πιο πυκνοκατοικημένη, τότε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες) περιοχή του κόσμου, κάτι που αφανίζει και το παραμικρό περιθώριο διάκρισης μεταξύ "αθώων" και "ενόχων" (αν και δεν νομίζω ότι αφορά το κράτος του Ισραήλ μια τέτοια διάκριση), μου μοιάζει ότι κάποιοι απευθύνουν τις κατηγορίες τους συλλήβδην...

Υ.Γ. Στο 7 της Ελευθεροτυπίας σήμερα, συνέντευξη του τζαζίστα Γκιλάντ Ατζμόν που απαρνήθηκε την ισραηλινή του ταυτότητα και ζητά να επιστραφεί στους Παλαιστίνιους η πατρίδα που τους έκλεψαν. Και το γνωστό σύνθημα, πολύ πολύ σωστό: Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη.

Υ.Γ.2. Από την πλευρά των αραβικών λαών υπάρχει σχεδόν καθολική αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη. Το τι γίνεται από την πλευρά των κυβερνήσεων είναι άλλο θέμα και έχει να κάνει με τις διεθνείς ισορροπίες και το ρόλο του Ιράν στην περιοχή.

mierdito said...

Νομιζω οτι αυτο που λεει ο KitsosMitsos ειναι σωστο. "Το αιώνιο σύνδρομο της στήριξης του αδύναμου."

Αυτο που με ενοχλει ειναι οτι υπαρχει μια αγιοποιηση της Χαμας. Το οτι δεν σκοτωνει δεν σημαινει οτι δεν επιτιθεται. Και το οτι επιτιθεται την κανει να χανει οποιο δικαιο, το οποιο σιγουρα εχει. Οχι ακριβως η Χαμας αλλα ο Παλεστινιακος λαος.

Με το ποστ, δεν υποστηριζω τους Ισραελινους, υποθετω αυτο ειναι κατανοητο. Απλα δεν εχω κατι εναντιον τους, αλλα εναντιον του κρατους και του πολεμου. Παραδοξο? και ειναι αυτο που λεει η Rotem "i want to c if larissa was under rockets for 8 years... " πως θα ενοιωθα εγω απεναντι στον...Βολο ας πουμε.

Το 1/100 ειναι και θεμα τεχνολογιας. Τυφλοι πυραυλοι και σφεντονες απεναντι στην τελευταια τεχνολογια.

Το οτι ο Οσαμα υποφερει ειναι και θεμα πολιτικο. Οχι μονο Ισραηλ και Παλεστινης αλλα οπως λεει η Μ "Το τι γίνεται από την πλευρά των κυβερνήσεων είναι άλλο θέμα και έχει να κάνει με τις διεθνείς ισορροπίες και το ρόλο του Ιράν στην περιοχή." Οι Αμερικανοι αν και δεν φταινε για ολα τα δεινα του κοσμου (οπως ειδαμε δεν διαφοροποιηθηκαν οι υπολοιποι πολυ) αλλα γενικα τους βολευει μια αναταραχη σε καποια περιοχη.

Οι Ισραηλινοι εχουν σαν ασπιδα το ολοκαυτωμα για οτι γινεται. Αλλα δεν αναφερουν τι κανουν. Το οτι ειναι το εθνος που εχει επιλεγει τους κραταει ενωμενους. Τι λενε για μας? Ασε δυο Ελληνες μονους και θα μεγαλουργησουν, βαλε τους μαζι και θα σκοτωθουνε..καμμια σχεση.

Πηρα στις γιορτες ενα βιβλιο με την ιστορια του Παλαιστινιακου και τις σχεσεις με το Ισραηλ. Αλλα κατασχεθηκε απο την μητερα μου και το περιμενω να ερθει καποια στιγμη... Μακαρι να το ειχα γιατι εχω αρκετα κενα για την ιστορια των χωρων (οπως και για οποιαδηποτε χωρα μαλλον, και μακαρι να ειχα διαβασει περισσοτερο στο παρελθον Ιστορια)

Δεν ξερω αν ξεχασα να γραψω κατι που σκεφτομουνα, ισως επανελθω...

M said...

Αερικό,

πρώτον από ό,τι είδα κανείς δεν σε κατηγόρησε για κάτι. Εγώ το βρήκα χρήσιμο που έδωσες και την άλλη πλευρά και σίγουρα διάβασα με ενδιαφέρον την άποψη της κοπέλας.

Για τη Χαμάς (με την οποία διαφωνώ, αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση επίσης μεγάλη): αυτό που εγώ έχω καταλάβει είναι ότι η νίκη της στις εκλογές (ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ, επαναλαμβάνω, και κανένας διεθνώς δεν έχει φέρει αντίρρηση σε αυτό, σκεφτείτε λίγο γιατί το επαναλαμβάνω αν απορείτε) βασίστηκε στα εξής: α) στο κοινωνικό της έργο, απαραίτητο σε μία περιοχή της οποίας οι κάτοικοι ζουν με συνεχείς στερήσεις, β) στο "αδιάφθορο" προφίλ της, σε ευθεία αντίθεση με την τεράστια διαφθορά που επικρατούσε επί Αραφάτ (ακόμα και σημειολογικά: ο φίλος μου που πήγε στη Γάζα τον Αύγουστο διαπίστωσε ότι ο πρωθυπουργός της Χαμάς ζούσε ακόμα στον προσφυγικό καταυλισμό -γκέτο μέσα στο γκέτο!- που ζούσε και πριν), γ) στη συνεχιζόμενη καταπίεση από τους Ισραηλινούς, που επόμενο είναι να οδηγεί και τους Παλαιστίνιους σε πιο ακραίες θέσεις, διαιωνίζοντας το φαύλο κύκλο.

Σε αυτό που λες για τους Βορειοαμερικάνους (έχω ένα πρόβλημα με το να αναφέρομαι σε αυτούς ως Αμερικάνους, από τη στιγμή που η ήπειρος έχει ένα σωρό ακόμα χώρους, και δεν είναι μόνο γλωσσικό το πρόβλημα, είναι και πολιτικό), ναι, μπορεί να μην ευθύνονται για όλα τα δεινά του κόσμου, όμως σαφέστατα τους βολεύει να έχουν ένα χωροφύλακα στην περιοχή. Μου είχαν πει, ότι όταν είσαι στη Συρία και σου δείχνουν τα σύνορα με το Ισραήλ, δεν σου λένε "Από εδώ το Ισραήλ" αλλά "Από εδώ η Αμερική" (και εδώ το ίδιο πρόβλημα, από εδώ οι ΗΠΑ θέλω να πω, το σκέτο Αμερική δεν μου βγαίνει αλλά χάριν κατανόησης...).

Ως προς το ότι είναι θέμα τεχνολογίας: Ναι, αν η Χαμάς είχε περισσότερη τεχνολογία σαφώς τα θύματα της άλλης πλευράς θα ήταν περισσότερα. Ωστόσο, αν υπήρχαν στην Παλαιστίνη οι συνθήκες για αυτή την τεχνολογία, πιθανότατα δεν θα υπήρχε και η Χαμάς, γιατί θα μιλάγαμε για μια διαφορετική κατάσταση στην περιοχή.

Ως προς το "εβραϊκό έθνος", είχα την τύχη πριν μερικά χρόνια να μιλήσω με έναν εβραίο επιζήσαντα του Ολοκαυτώματος, που είχε κι αυτός όπως πάρα πολλοί ακόμα περάσει των παθών του τον τάραχο στα στρατόπεδα, αλλά τουλάχιστον επέζησε. Εκείνος έλεγε ότι είναι τουλάχιστον συζητήσιμο το αν μπορεί να γίνεται λόγος για εβραϊκό έθνος. Υπήρχαν εβραϊκοί πληθυσμοί που όμως εθνικά πάντα προσδιορίζονταν με βάση το πού ζούσαν, μέχρι να φτιαχτεί αυτός ο μεγάλος μύθος περί επιστροφής του περιούσιου λαού στη γη της επαγγελίας που από πάντα, τάχα, τους ανήκε, μύθος που λειτούργησε θαυμάσια και υποστηρίχτηκε για πολλούς λόγους και από τη Δύση. Αλλά ας πούμε ότι το προσπερνάμε αυτό μια και όλα τα έθνη φαντασιακές κατασκευές είναι, και μάλιστα πρόσφατης σχετικά κοπής - και ναι, εξυπηρετούν και λόγους συνοχής. Τη γνώμη αυτού του ανθρώπου την αναφέρω ακριβώς γιατί είχε αρκετή γνώση και προσωπική πικρή πείρα, τέτοια που να δίνει στα λεγόμενά του αρκετή βαρύτητα ώστε να σκεφτούμε για αυτά.

Αερικό, ούτε και εγώ έχω κάτι εναντίον κάθε Ισραηλινού. Και πάνω από όλα σέβομαι όσους Ισραηλινούς, με πολύ βαρύ προσωπικό κόστος, προσπαθούν να υπερασπιστούν την ειρήνη - για παράδειγμα, τα παιδιά της Shministim, που αρνούνται να στρατευτούν παρόλο που αυτό σημαίνει δίκες και φυλακίσεις. Αλλά επιμένω: τα δεινά των Ισραηλινών δεν μπορεί να συμψηφιστούν με τα δεινά των Παλαιστίνιων!

Βιβλία και ταινίες και graphic novels έχω να σου προτείνω αν σε ενδιαφέρει το θέμα, στείλε mail.

Εύχομαι μονάχα να μην διεμβολίσουν και αυτό το καΐκι που ξεκινά για τη Γάζα όπως έκαναν με το Dignity πριν από μερικές μέρες. (BTW, μπες στο Free Gaza αν έχεις λίγη ώρα να διαβάσεις, θα δεις μερικά πολύ ενδεικτικά πράγματα.) Σόρι, αλλά για μένα δεν είναι θέμα "αντανακλαστικής συμπάθειας για τον αδύναμο".

M said...

Στο προηγούμενο σχόλιο, παράγραφος για Βορειοαμερικάνους, εκεί που γράφω χώρες εννοώ χώρους, λάθη ελπίζω να συγχωρούνται.

mierdito said...

Για την Χαμας...Το οτι οι ανθρωποι την υποστηριξαν και συμφωνω για τους λογους δειχνει και την εξαθλιωση που εχουν υποστει. Στο να φτασουν σε κατι εξτρεμιστικο. Για το τι θα ακολουθησει αν οντως διαλυθει η Χαμας, γραφεται και στο αρθρο στην (νομιζω τριτη παραγραφος) International Herald Tribune.

Εβραιους γνωρισα και εγω, στην Ελλαδα νοιωθουν Ελληνες περισσοτερο(καποιοι που γνωρισα), απο την αλλη μια κοπελα απο Πολωνια που γνωρισα απο στην Ολλανδια στο exchange, δεν πιστευε στο θεο αλλα ηθελε να κρατηθει το εβραικο εθνος. Που θελω να καταληξω? Πουθενα, απλα διαφορετικοι ανθρωποι, διαφορετικες αντιληψεις.

Οσο για το επομενο πλοιο, μολις εβλεπα στο Mega στις ειδησεις τον δημοσιογραφο τους που θα ταξιδεψει. Δυστυχως εχω ενα κακο προαισθημα. Οσο για το site του Free Gaza το επισκεπτομαι τακτικα, απο οταν ειχες κανει το ποστ πριν κατι μηνες.

Οσο για την Αμερικη, παλι μου κανει σε γενικοποιηση. Στο σχολειο εμαθα για Νοτια, Κεντρικη, Βορεια και την τρυπα χωρις γεωγραφικο προσδιορισμο. ΗΠΑ ναι ειναι το σωστο. Αλλα και αυτο το νησι που βρισκομαι Αγγλια το ανεβαζουνε Αγγλια το κατεβαζουνε και υπαρχει και η Σκωτια και η Ουαλια.

Για την διορθωση, το μυαλο τρεχει πιο γρηγορα απο τα ματια χωρες ειχα διαβασει:)