Logicomix




Προχθες διαβασα στο "Μαθηματικα και Λοχοτεχνια" για ενα καινουργιο βιβλιο του Αποστολου Δοξιαδη. Δεν ξερω ποσα χρονια εχουν περασει που διαβασα το "Ο θείος Πέτρος και η εικασία του Γκόλντμπαχ". Θυμαμαι οτι το αρχισα σε τρενο προς Θεσσαλονικη. Εφτασα στο σπιτι και σηκωσα το κεφαλι οταν το τελειωσα. Ημουνα ηδη στο μαθηματικο και ειχα διαβασει ηδη "Το θεωρημα του παπαγαλου" του Guedj. Το οποιο ηταν το βιβλιο που με επεισε να μην μεταπτυχιακο σε μικροηλεκτρονικα αλλα να παω μαθηματικο που ηθελα απο μικρος. Καμμενα μυαλα.

Μεχρι τοτε τον Δοξιαδη τον ηξερα μεσω τηλεορασης, οχι με τις καλυτερες αναμνησεις, οταν απασχολουσε τον τυπο για το διαζυγιο του με την Βασια Παναγοπουλου . Δεν μπορουσα να πιστεψω οτι καποιος Ελληνας θα μπορουσε να γραψει τοσο ωραιο βιβλιο και βασικα σε σχεση με τα μαθηματικα. Καπου εκει διαβασα και απο τον Χρηστο Παπαδημητριου, το Τουρινγκ. Το βιβλιο πλεον λεγεται Τουρινγκ (Μαθηματα Αγαπης), υποθετω για να εχει πιο πιασαρικο τιτλο για την Ελληνικη αγορα. Αν θυμαμαι εχει γινει και πιο ροζ το εξωφυλλο απο καθαρα μαθηματικο/υπολογιστικο. Παραληρημα...

Το Logicomix, δεν το εχω διαβασει ακομα. Ειναι γραμμενο και απο τους δυο σε συνεργασια και με τους καλλιτέχνες Αλέκο Παπαδάτο και Annie di Donna για τα κομικ. Κυκλοφορησε προσφατα στην Ελλαδα και σε ενα χρονο σε Αγγλια και Αμερικη. Ειναι γραμμενο στα Αγγλικα και για περισσοτερες πληροφοριες μια βολτα σε καποιον που το διαβασε.

Ανυπομονω να το πιασω στα χερια μου!

7 comments:

M said...

Νομίζω ότι πολύς κόσμος είχε αρνητική εικόνα για τον Δοξιάδη λόγω του διαζυγίου. Κι εγώ πριν διαβάσω τον Θείο Πέτρο την ίδια εικόνα είχα: http://www.bookcrossing.com/journal/2960790

Μια μικρή διόρθωση να κάνω μόνο, το βιβλίο εγώ το διάβασα σε ελληνική έκδοση, δεν κυκλοφορεί μονάχα στα αγγλικά.

mierdito said...

και Tindersticks και πανω κατω ιδιες σκεψεις..

Ανησυχω!!!

ps Thanx για την διορθωση!

deadendmind said...

Δεν ξέρω τι λέει σαν άνθρωπος, πάντως ο Δοξιάδης είναι πολύ καλός συγγραφέας - και όχι μόνο.
Και σε ευχαριστώ αερικό που μέσω του blog σου ανακάλυψα το "Μαθηματικά & Λογοτεχνία" καθώς έχω γνωρίσει την δημιουργό του! :-)

mierdito said...

Με τον Θειο Πετρο νομιζα οτι αναλαμπη ειναι το βιβλιο, τωρα εχω αρχισει να πιστευω οτι φταινε τα κακα ΜΜΕ!

Νομιζω πρεπει να το ξεσκονισω...

Παρακαλω! Ειναι το ευχαριστω για τις εικονες απο το "σπιτι" μου!

Μαριλένα said...

Λοιπόν, ο Δοξιάδης μ' αρέσει αλλά ο Γκετζ μ' άφησε σε ημικωματώδη κατάσταση από την πλήξη-αμαρτία εξομολογημένη κλπ.

mierdito said...

Μπορω να σε δικαιολογησω γιατι, οπως εχω μαθει 20τοσα χρονια, για καποιους ανθρωπους παν μη αυτιστικογενες ειναι αγευστο:P

Αλλα για να σοβαρευτω το θεωρημα ξεκιναει λιγο βαρια ειναι η αληθεια. Αλλα μετα τρεχει. Τα υπολοιπα ειναι μαλλον βαρετα αν δεν σε εχει κολλησει ο Γκετζ με την γραφη του. (Επιχειρηση Μεσημβρια, Βερενικη κλπ κλπ)

Μαριλένα said...

Και το κακό είναι ότι ο Γκετζ συμπαρέσυρε κ τον Τεύκρο Μιχαηλίδη στην πορεία προς την άβυσσο, δε συμπάθησα τον πρώτο δεν έδωσα ευκαιρία στο δεύτερο. Όπως είδες υπήρξα κυρία, δε σχολίασα την πρώτη φράση. :-)